Oglądasz posty wyszukane dla hasła: jak smażyć Wątróbkę wieprzowa





Temat: Wątróbka wieprzowa


Wątróbka wieprzowa z cebulką :

Bardzo lubię podroby , a wątróbkę szczególnie. Robię smażona z cebulką – czasem z dodatkiem jabłka. Ja lubię dobrze wysmażoną, ale to rzecz smaku.
Czas ; 30 minut

Składniki ;

25 dag wątróbki
1 duża cebula
2 łyżki smalcu
1 łyżka oleju
sól
pieprz mielony
mąka

Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek i przekroić na dwa kawałki . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć na nim wątróbkę z obu stron tak by była rumiana. Czas smażenia zależy od tego jaką kto lubi. Jedni wolą krwistą inni wysmażoną .Na drugiej patelni podsmażyć na oleju ( w trakcie smażenia wątróbki ), pokrojoną w piórka cebulę .Dodać do wątróbki .Zdjąć z patelni – posolić i popieprzyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu można dodać łyżkę śmietany, 2 -3 łyżki wody- podgrzać i doprawić sos maggi w płynie.





Temat: 1
Wątróbka wieprzowa w sosie:

Składniki: wątroba wieprzowa około 500 gram. marynata z mleka około 0.5 litra, cebula 1lub dwie, 2 kostki rosołowe na bulion, 3 łyżki mąki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, olej do smażenia.

Przepis: Wątróbkę oczyścić i umyć. Pokroić na plastry ok.1,5 cm. zalać marynatą i odstawić do lodówki na 3 godz. Wątróbkę odcedzić, oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor. Przełożyć pokrojoną jak duży gulasz do garnka i zalać bulionem. Podsmażyć cebulę i dodać razem z przyprawami do garnka. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. doprawić do smaku.







Temat: Wpływ wątróbki na nasze życie!!!

heh głodomor i kto tu bedzie mial tlusty tylek ??

żeby nie bylo moge zjeść również to:

Wątróbka w jarzynkach
Składniki
50 dag wątróbki wieprzowej, pół opakowania mieszanki mrożonych warzyw (najlepiej marchew z groszkiem), 3 cebule, 4 łyżki keczupu lub 2 koncentratu pomidorowego, łyżka vegety, olej do smażenia, mąka do oprószenia wątróbki, pieprz

Sposób przyrządzania

Cebulę pokroić w talarki i obsmażyć na małej ilości oleju na złoto. Dodać mrożone warzywa i razem dusić przez parę minut pod przykryciem. Podlać filiżanką wody, dodać przyprawy, keczup, wymieszać i dalej dusić na małym ogniu. W tym czasie pokroić wątróbkę na małe kawałeczki, oprószyć przyprawami, obtoczyć w mące, obsmażyć i włożyć do jarzyn. Dusić razem jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem. (100 g - 95 kcal).

[ Dodano: 2006-11-30, 16:09 ]



Temat: wątróbka
przepis na proste i pyszne danie.

-wątroba wieprzowa 100g,
-boczek (ja wolę świeży) 100g,
-słonina mielona 100g,

-cebula (ok. 100g),
-czosnek (kilka ząbków),
-natka pietruszki,
-ogórek kiszony,
-pieprz, majeranek, sól.

stopić słoninę na patelni, odłożyć skwarki i mocno usmażyć (10-15 minut)
pokrojony w kostkę boczek. dodać pokrojoną wątróbkę i smażyć jeszcze około
10 minut, ciągle mieszjąc.
cebulę, czosnek, natkę pietruszki i ogórek kiszony pokroić drobno i
wymieszać w misce, przyprawiając pieprzem, majerankiem i solą.
na koniec dorzucić przygotowaną mieszankę oraz odłożone skwarki na
patelnię i trzymać na ogniu jeszcze około pięciu minut, wciąż mieszając.

btw nie podaję, bo zależy od tego, czy weźmiemy boczek wędzony czy świeży,
oraz od ilości dodanych warzyw.

przygotowanie tego dania zajmuje około pół godziny. a efekt jest świetny.
smacznego

--
Wiadomość wysłana z Portalu Młodzieży Optymalnej
http://mlodziez.optymalni.one.pl



Temat: Pasztety, paszteciki
Pasztet mojej mamy
0,5kg.wołowiny
0,5kg.wieprzowiny
0,25kg.wątróbki wieprzowej
1 dużą cebule
0,3kg.pieczarek lub jak ktos ma grzybów
1 duża sucha bułka
2-3 jajka
Mięso upiec na smalcu,pieczarki usmażyc.W sosie od mięs zamoczyć bułke.
Skęcić w maszynce upieczone mięso,wątróbke,pieczarki,surową cebule i namoczoną w sosie bułke.
Wyrobić mase dodać surowe jajka ,do smaku doprawić solą i pieprzemi jeszcze raz dobrze wyrobić.
Blaszke wysmarować i obsypać tarta bułka piec w temp.około 180st.c przez ok.1 godzine ja po 50 minutach sprawdzam patyczkiem czy się już upiekło.
Jeżeli chodzi o mięso to wołowine kupuje zawsze zrazówke bez kości natomiast wieprzowina to dowolność może być karkówka,łopatka zależy czy lubimy tłustrzy pasztet czy bardziej chudy.
Smacznego



Temat: Krupnioki slaskie
Krupnioki slaskie
Skladniki:
Skorki wieprzowe i mieso z glow 1 kg
Watroba wieprzowa 20 dag
Okrawki z miesa 20 dag
Podgardle wieprzowe 20 dag
Pluca wieprzowe 70 dag
Skwarki ze sloniny swiezej 25 dag
Krew wieprzowa 1 kg
Kasza gryczana 70 dag
Tluszcz z gotowania glow i kosci 40 dag
Cebula 10 dag
Ziele angielskie mielone 4-5 sztuk
Sol,pieprz naturalny mielony,majeranek,jelita cienkie
Przepis:
Mieso z glow,okrawki,podgardle,pluca i skorki po dokladnym oczyszczeniu i umyciu ugotowac w lekko osolonej wodzie.Obrana cebule wraz ze skwarkami rozmoczonymi nieco w wywarze z miesa i skor oraz surowa watrobe przepus cic przez maszynke do mielenia miesa.Kasze przebrac .Wywar z miesa,okrawow i pluc,przecedzic.Na jego czesci ugotowac kasze na sypko.Odcedzone z wywaru po wystudzeniu skladniki zemlec w maszynce i polaczyc ze zmielonymi skrawkami-watroba i cebula.Do zmiel onej masy napeczniala kasze,przyprawy,krew i tluszcz z wywaru,calosc dokladnie wymieszac i odsmakowac.Masa powinna byc mocno pikantna.Jelita wczesniej wyczyszczone i wytarte sola napelnic przygotowana masa,pozostawiajac jednak troche wolnej przestrzeni p omiedzy poszczegolnymi odcinkami odkreconymi i wykonczonymi patyczkiem.Wolne konce zwiazac nitka lub szpagatem.Krupnioki wlozyc do wrzacej wody i gotowac na malym ogniu tak,aby wywar lekko mrugal.Gotowac ok.25 min.Po ugotowaniu i wystudzeniu krupnioki mo zna spozywac na zimno,smazone bez flaka lub grzane w wodzie.



Temat: KASZANKA WIELKOPOLSKA
SKŁADNIKI

Kasza Jęczmienna 1,5kg
Krew 0,5l
Wątroba wieprzowa 1 kg
Skóry wieprzowe 2kg
Płuca wieprzowe 0,8 kg
Podgardle lub pachwina 2kg

PRZYPRAWY
Sól kuchenna 0,20kg
Majeranek 0,05kg
Pieprz 0,02kg
Cebula 2szt (średnie)

SPOSÓB WYKONANIA

1 Skórki, płuca, podgardle myjemy i gotujemy do stanu miękkiego.
2 Kasze zalewamy rosołem 3 l rosołu (1-2) i dokładnie mieszamy po tej czynności wstawiamy do naczynia, w którym gotujemy mięso i parujemy kasze do miękkości ok. 1,5h
3 Zaparzamy wątrobę i kroimy w kostkę 1cm na 1cm
4 Cebulę kroimy i smażymy do złotego koloru
5 Mięso ugotowane mielimy przez sitko5mm wraz z cebulą dodajemy kasze i pokrojoną wątrobę dolewamy krew,przyprawy i mieszamy.
6 Napełnianie w jelita
7 Parzenie- kaszankę wrzucamy na wrzącą wodę i obniżamy temp wody do 85stC
Parzymy 15-20minut




Temat: 1
Pasztet pieczony

1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
1/2 kg udźca z indyka bez kości
1/2 kg wątróbek drobiowych
1/2 kg cebuli
10-15 dag margaryny lub smalcu

2 małe bułki
2 jajka

4 listki laurowe
8 kulek ziela angielskiego

sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, imbir, tymianek

Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy partiami na rumiano na tłuszczu, przekładamy do rondla, na tym samym tłuszczu obsmażamy cebule pokrojona w piórka, przekładamy do rondla.

Dodajemy ziele i listek laurowy, podlewamy woda i dusimy do miękkości.

Często duszę mięso z indyka i karkówkę osobno. Indyk szybciej jest miękki, ale jak sie dysponuje wystarczająco dużym rondlem można dusić razem.

Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojona na kawałki wątróbkę.

Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy wraz z cebula na talerz, usuwamy listek i ziele. Studzimy.
W pozostałym sosie (jak mało, można dodać wody) moczymy porwane na kawałki bułki.

Lekko ciepłe mięso wraz z cebula, wątróbka i odciśniętą bułka mielimy bardzo drobno, lub siekamy na mus w malakserze.
Dodajmy jajka, mieszamy, doprawiamy (imbir i gałka nadają ciekawy posmak).

Przekładamy do wysmarowanej olejem keksówki.

Pieczemy około 50-60 min w 180 stopni, ostatnie 20 min warto piec tylko od dołu.
Jeżeli pasztet sie za bardzo przypieka można przykryć folią aluminiowa.

Pasztet powinien być rumiany i lekko urosnąć. Po wyjęciu z pieca, masa opadnie.
Dobrze wystudzić, trzymać parę godzin w lodówce i dopiero wtedy wyjmować z blaszki.

Niestety traci smak po zamrożeniu.



Temat: Odchudzanie bez diety


Aaaaa! Ale gdzie tu jedzenie! :)


no to ci powiem jak ja sobie żarcie ustawiłem
śniadanie
6 żółtek + odrobina białek smażone na smalcu i boczku
(jesteś młody więc jaja możesz  nawet dać całe)
pół kromki chleba z masłem
do tego może być pomidorek  lub coś innego
kawa ze śmietaną
wystarcza mi to do obiadu na 10 godzin
w między czasie coś tylko wypijam
obiad  tradycyjny, kawałek mięsa czasami wątróbka lub ryba z ziemniakami i surówką
tylko  ziemniaków  niewiele (100g )i suto z tłuszczem
lub zupka na solidnym wywarze warzywno - mięsno - kostnym
doprawiana jeśli za chuda  śmietaną
kolacja
jak popadnie - przeważnie o niej zapominam
kawałek dobrego żółtego sera z masłem
lub jakaś wędlina  podrobowa (grubo) i następne pół kromki chleba z masłem
moze być jakieś warzywko
czasami galaretka (golonka + nóżki wieprzowe)
 proste i tanie???
ps. jaja biorę ze wsi  od kur  z pełnego wybiegu (40 gr szt) bo fermowe stają
w przełyku
śmietana też prosto z obory (tylko 6 zł za litr)





Temat: Móżdżek - pytanie do admina stronki (i post do reszty)
Radzix18 napisał(a):


Czy mógłby zostać zamieszczony w tabelach wartości odżywczych móżdżek
wieprzowy i/albo cielęcy? Od dwóch dni serwuje sobie ten specjał i jestem
zadowolony bo jest jadalny . Nie mogę tego samego powiedzieć o wątróbce,
nad czym bardzo ubolewam z uwagi na jej wartość odżywczą . Jestem od
dwóch
lat optymalnym maturzystą. Odkąd przeszedłem na dietę znacznie lepiej
przyswajam wiedzę. Do tej pory starałem spożywać optymalną ilość orzechów.
Kiedy zorientowałem się, że móżdżek kosztuje 5 zł/kg a orzechy laskowe
importowane niemal tyle samo za 100g, to uznałem, że nie mam się nad czym
zastanawiać, zwłaszcza móżdżek jest jeszcze bardziej wartościowy niż
orzechy... czy ktoś ma jakieś doświadczenia z móżdżkiem?:). Czekam na
odpowiedzi i pozdrawiam
Przepis na wątróbkę z jabłkami jest świetny, spróbuj smażyć ją na cieniutko

pokrojonych plastrach wędzonej słoninki/ najlepiej się kroi po uprzednim
lekkim zamrożeniu/, Smaczego E.
>

--
Wysłano ze strony http://forum.dieta-optymalna.info/



Temat: jedzenie xd
hah xd
ja właśnie jem kabanosa;]
ja mam niedowagi conajmniej 10 kg xd
ale od momentu, gdy zaczęłam jesc więcej niż zawsze(od roku) nie przytyłym, ale uroszłam ponad 15 cm
a jem więcej od mojego taty

ja kocham mięso

najbardziej smażone udka i polędwice spocką i kabanosy wieprzowe

i cheesburgery, longery

ale nie cierpie wątróbki xd



Temat: PRZEPISY MATMANKOWEJ
ZAPIEKANKA NALEŚNIKOWA Z WĄTRÓBKĄ

Przygotowanie: 30 minut, pieczenie: 20 minut

Naleśniki: 120 g mąki,
sól,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
20 g masła

Nadzienie:
120 g marchewki,
30 g selera,
120 g grzybów,
50 g pora,
1 cebulka,
2 ząbki czosnku,
20 g masła,
120 g mrożonego zielonego groszku,
4 łyżki rosołu, sól, pieprz,
po 1 łyżce świeżych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, tymianek),
300 g wątróbki wieprzowej

Sos beszamelowy: 20 g masła, 10 g mąki, pół szklanki rosołu, 2 łyżki śmietany, 30 g goudy, sól, pieprz

Robimy naleśniki. Wsypujemy do miski mąkę i szczyptę soli. Dolewamy mleko i roztrzepujemy trzepaczką do jajek tak długo, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajka i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy kawałki masła i stopniowo smażymy kolejne naleśniki. Najlepiej jeśli będą miały taką średnicę jak naczynie do zapiekania. Po usmażeniu układamy naleśniki na talerzu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Robimy nadzienie. Marchewki i selera po obraniu kroimy w drobną kostkę, grzyby - w małe plasterki. Pora myjemy i kroimy w krążki. Cebulkę i czosnek obieramy, siekamy. Dusimy warzywa na maśle rozgrzanym na patelni przez 3 minuty. Dodajemy mrożony groszek i dusimy kolejne 2 minuty. Podlewamy warzywa rosołem i przyprawiamy solą, pieprzem, szczypiorkiem, pietruszką, tymiankiem. Przekładamy warzywa na miseczkę i odstawiamy. Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierze kuchennym. Kroimy na kawałki. Podsmażamy na maśle. Dopiero po usmażeniu doprawiamy solą i pieprzem.
Robimy sos. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Podlewamy rosołem i nadal intensywnie mieszamy, aż powstanie gładki sos. Dodajemy śmietanę i lekko zagotowujemy. Goudę ścieramy na tarce, dosypujemy do sosu, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekanki smarujemy tłuszczem. Układamy jednego naleśnika na dnie, na nim usmażone kawałki wątróbki, następnie warzywa i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. W ten sposób warstwami układamy naleśniki na przemian z nadzieniem warzywnym i porcjami wątróbki. Na wierzchu powinien być naleśnik. Polewamy sosem serowym. Formę z zapiekanką ustawiamy na środkowej półce piekarnika i zapiekamy przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i utworzy lekko brązową skorupkę.



Temat: Pomóżcie!!! Co jeść podczas diety niskowęglowodanowej?
Nie odwazyłabym się jeść takiej ilości białka jaką proponują Lutz i Atkins
Dużo trenuję i dbam o to by mięśnie mnie nie przerosły:)

ŻO jest naprawdę ok:zwłaszcza dla kogoś kto ma dużą nadwagę---> szybko widać rezultaty chudnięcia.

Co do warzyw, hm ja jestem troszkę sceptycznie nastawiona, na początku mi się tylko chciało, ale teraz to sobie nie wyobrażam zjedzenia miski sałaty:)
Śniadaniowe menu: jajecznica jest praktycznie obowiazkowa, ja jem teraz już z żółtek, ale Tobie proponuję 3 żółtka z jednym jajkiem +30g. masła + jakiś ogorek konserwowy ( bo pewnie Ci nie wejdzie )
Innym wariantem są śniadania lżejsze, białkowe: parówki, tłusty twarożek ze śmietanką ...
Jesli jesz śniadanie tłuszczowe (ja to tak nazywam) to obiad niech będzie z przewaga białka ( typu jakies mięsko smażone, z sałatka, wątróbka drobiowa( jest delikatniejsza od wieprzowej, i nie ma zapaszku świnki, śledź w śmietanie.
Na kolację polecam teraz łatwo dostępne i w miarę niedrogie :garść orzechów laskowych , włoskich, frytek .Grejfrut. Moim ulubionym zajęciem rąk był słonecznik prazony, który maniakalnie łuskałam, zarażając otoczenie: )

Twoje proporcje powinny krązyć wokół B (1) : T (2-2,5 ): W (0,5)
Czyli na początku : B(50g.) z tendencją do obniżenia po ok 3 tygodniach do (35g.) T (100-120g.) i W (50 g.)
Daje Ci to dzienny wynik kaloryczny 1080-1480 kal.
Do tego włączyć 60 min. jakiś nieforsowny ruch i będzie OK;)
Nie jest to drastyczne obcięcie energii, dlatego niepowinnaś mieć trudności z utrzymaniem takiej dietki. No żadnych komplikacji z jędrnością.
Ale niech inni też się WYPOWIEDZĄ.

Po kilku dniach, tygodniu zauważysz,że coraz mniej chce Ci się jeść i coraz słabiej odzczuwasz głód...efekt lipolizy, czyli rozpadu komórek tłuszczowych...murowany



Temat: Odchudzona o 25 kg wracam na ostatnie okrążenie...
WĄTROBKI

50 dag wątróbki wieprzowej, pół opakowania mieszanki mrożonych warzyw (najlepiej marchew z groszkiem), 3 cebule, 4 łyżki keczupu lub 2 koncentratu pomidorowego, łyżka vegety, olej do smażenia, mąka do oprószenia wątróbki, pieprz
Cebulę pokroić w talarki i obsmażyć na małej ilości oleju na złoto. Dodać mrożone warzywa i razem dusić przez parę minut pod przykryciem. Podlać filiżanką wody, dodać przyprawy, keczup, wymieszać i dalej dusić na małym ogniu. W tym czasie pokroić wątróbkę na małe kawałeczki, oprószyć przyprawami, obtoczyć w mące, obsmażyć i włożyć do jarzyn. Dusić razem jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem. (100 g - 95 kcal).

50 dag wątróbki cielęcej, 2 cebule, 3 jabłka, szklanka śmietany 12-proc., 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki sosu sojowego, szczypta estragonu, 3-4 łyżki mąki, olej do smażenia, sól
Wątróbkę umyć, pokroić w wąskie paski. Cebulę drobno posiekać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki i oprószyć mąką; potem obsmażyć na oleju. Następnie w tym samym tłuszczu usmażyć wątróbkę z cebulą. Śmietanę wymieszać z sosem sojowym i musztardą. Zagotować i ewentualnie przyprawić do smaku solą. Wątróbkę ułożyć z jabłkami, polać sosem i posypać estragonem. Podawać z ryżem i surówką z papryki, ogórka kwaszonego, pora i marchewki. (100 g - 135 kcal).

Wątróbka drobiowa w pieczarkowym cieście
50 dag drobiowych wątróbek
2 szklanki mleka
ciasto
15 dag pieczarek
2 jajka
1/2 szklanki mleka
4 łyżki jasnego piwa
łyżka oleju
olej do smażenia
sól, pieprz
Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem.
Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Wyjąć, osączyć.
Usunąć błony.
Większe kawałki przekroić.
Zalać wrzątkiem, gotować około 8 minut. Odcedzić.
Pieczarki obrać, drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Zmiksować razem z piwem, jajkami, mlekiem i taką ilością mąki, by uzyskać ciasto konsystencji śmietany.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W cieście maczać wątróbki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami piure i surówką.
Gęsia wątróbka duszona
4 wątróbki
3 g mąki
2,5 dag cebuli
2 dag masła
Sposób 1:
Wątróbki pokrajać w kawałki wielkości dużego palca, posypać lekko mąką oraz drobno usiekaną cebulą.
Rozpuścić w rondlu masło, ale go nie rumienić i w gorące włożyć wątróbki.
Potrząsać rondlem nad ogniem przez 5 minut, podlać trochę wrzącej wody, przykryć rondel pokrywą i dusić jeszcze 6 minut, z zegarkiem w ręku.
Osolić należy przed wydaniem.

Wątróbkę umyć, wykroić nieładne części, posypać solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni na niezbyt dużym ogniu. Dodać obtocząną w mące wątróbkę i smażyć razem. Powkładać też na patelnię ósemki jabłek i dusić wszystko razem. Jak tylko jabłka zrobią się miękkie, wyjąć je. Uważać, żeby się z nich nie zrobiła ciapa podczas smażenia.
Kiedy cebula będzie złota, a wątróbka ładnie usmażona (nie powinna być krwista w przekroju), przełożyć wszystko na półmisek

Składniki:
- 500 g watrobki drobiowej,
- 3 marchewki,
- cebula,
- musztarda Dijon,
- śmietana,
- zielona pietruszka,
- majeranek,
- sól i pieprz.

Jak przyrządzić?
Na patelnię wrzucić watrobkę, skrojone drobno marchewki (lub starte) i cebulę w piórka, smażyć. Dodać kubek śmietany z łyżką musztardy, natkę, majeranek, pieprz... poddusić. Usmażoną posolić.

UDANEGO WEEKENDU






Temat: Od kuchni
Zydy podaja:

Pol kilo kaszernej watrobki kurczakowej
Dwie kubeczki siekanej cybulki
Trzy jajki twardo gotowani
Szejsc yzeczek schmaltzu z kury.
Koszerny sol i grubo mielony czarny pierec.

Schmalec sie na patelni roztapia i na wolnym ogniu podsmaza cybulke, az sie zrobi zlota jak gild i mnientka jak goj i slodka jak corka tego bogatego Slomo Nusbauma z ulycy Gesiej 23 pierwsze pietro. Dodaje sie kawalki watrobki az sie cala przesmazy, ale nie wysuszy. Potem trzeba ja posiekac na drzewnnianej stolnycy albo w drzewniannej misce. Dodaje sie cybulke ze schmaltzem, siekane jajki, sol, pierec i miesza mocno. A potem ochladza i podaje na lisciach salaty z piklowanymi ogorkami i pomidorem.

Moja prywatna uwaga:

Przed robieniem watrobki, nalezy ja ponacinac i podpiec, aby usunac resztki krwi, inaczej watrobka nie bedzie koszerna. O tym autor pewnie zapomnial.

Ale to byl tylko taki wstep. Przeciwienstwem koszernej watrobki bedzie nasza, zwykla watrobka. Najlepiej tu wychodzi wieprzowa, choc wolowa tez bedzie giten, jedynie nieco twardsza.

Starozakonnych czy poczuwajacych sie do wspolnoty z zydowska kultura prosze o nie czytanie ponizszego, bo to bedzie naruszalo ich uczucia religijno spolecznosciowe.

Bierzemy pol kilo watrobki wieprzowej i moczymy w mleku przez cala noc w lodowce (a nie mowilem?). Potem pluczemy, kroimy w plastry o grubosci okolo poltora centymetra, pieprzymy (ooo, to swietnie potrafimy robic!) i smazymy na oleju rzepakowym (canola), na ktorym uprzednio podsmazylismy cebulke. Watrobka bedzie troche pelzala po patelni, ale to normalne. Po trzech minutach przerzucimy na druga strone. Kawalki watrobki we srodku powinny byc szaro rozowe lub szare, miekkie i nie krwiste, a na zewnatrz rumiane. Gdy gotowe, dopiero teraz posolimy, polozymy na szklanej tacce, dolozymy wyzej wymienionej cebulki, przykryjemy i wstawimy do lekko podgrzanego piekarnika, zeby nie wystyglo. Teraz mozemy zwolywac domownikow do stolu - odklejac Zone od tiwi, dziecko od komputera, a drugie dziecko od telefonu...

Jest tez inna szkola przygotowywania watrobki, szczegolnie przydatna, jesli mamy watrobke wolowa. Na rozgrzany tluszcz wklada sie grubo krojona cebule (poldolarowki), grubo krojny slodki swiezy pieprz w straczkach, w skrocie nazywany w Polsce papryka, pieprz czarny i odrobine przypraw ekstrawaganckich: oregano, tymianek, malenka szczypte galki muszkatolowej i troche imbiru i na czubku noza zoltego curry. Wklada sie zaraz plastry wolowiny, ktore moga byc grubsze niz w poprzednim przypadku i watrobke sie dusi.

A zupelnie nowatorski sposob na watrobke zademonstrowala pani Rebeka z Kitchener w Kanadzie. (niech Was miano owej osoby nie zwiedzie na manowce). Pod koniec duszenia dodawala do watrobki posiekane kiszone ogorki, zasypywala niewielka iloscia maki i mieszala. Potem to sie jeszcze troche pyrkalo i byla watrobka alla Rebekka.

Tyle antysemityzmu na dzisiejszy szabes.



Temat: serca, żołądki mózgi
Obiecałem odpowiedzieć natychmiast... A ch ta skleroza w zamian kilka przepisów.

Zapiekanka z wieprzowiny i nerek

50 dag mięsa wieprzowego bez kości 2 nerki cielęce lub wieprzowe
ok. 1 kg ziemniaków 2 cebule łyżka smalcu
listek laurowy trochę grubo mielonego pieprzu i ziela angielskiego
łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku
sól szklanka rosołu.

Nerki pokrajać w kostkę i krótko przesmażyć na tłuszczu. Cebulę pokrajać w talarki i przelać na sitku gorącą wodą. Ziemniaki obrać i pokrajać w talarki. Mięso opłukać i pokrajać w dość sporą kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu ogniotrwałym układać warstwami: mięso, nerki, ziemniaki i cebulę. Każdą warstwę posolić i oprószyć pieprzem i zielem angielskim, zakończyć warstwą ziemniaków. Zalać rosołem i wstawić do nagrzanego piekarnika, przykrywając naczynie. Piec 45-50 min.

Ozorek

1 ozór wieprzowy lub cielęcy 40 g przecieru pomidorowego
3 selery naciowe 1 cebula 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 10 kaparów 1 łyżka mąki
kawałeczek czerwonej ostrej papryki 4 łyżki oliwy z oliwek

Wypłukany ozorek gotować 40 minut w dobrze osolonej wodzie. Z ugotowanego ozorka zdjąć skórkę i pokroić go na plasterki. Pokrojoną cebulę, marchew i seler usmażyć na oliwie. Do podsmażonych jarzyn dodać posiekaną natkę pietruszki, kapary, przecier pomidorowy i ostrą paprykę. Oddzielnie rozmieszać mąkę w łyżce wazowej wywaru z ozorka i wlać do naczynia z jarzynami, dokładnie mieszając. Gotować jeszcze 20 minut. Ozorek podawać na zimno, polany sosem.

WĄTRÓBKA SMAŻONA

45 dag wieprzowej wątroby 2 szklanki oleju mąka ziemniaczana do obtoczenia 4 cebule dymki pokrajane w 3 cm kawałki
1 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 łyżeczki oleju
Marynata:
1 białko
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
szczypta soli

Wątróbkę zalać zimną wodą, odstawić na 15 minut. Osuszyć, wyciąć żyły, pokrajać w plasterki o wymiarach 3 x 1 x 1 cm. Przełożyć do miski, dodać białko, sos sojowy, alkohol i sól, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min, nie dłużej. 2 szklanki oleju wlać do rondla, rozgrzać na dużym ogniu. Tymczasem wątróbkę obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Sprawdzić temperaturę oleju. Włożyć wątrobę, smażyć 10 sek mieszając tak, aby plasterki się rozdzieliły. Przelać wątrobę i olej do cedzaka ustawionego na garnku, osączyć. Łyżkę lub dwie oleju, w którym smażono wątrobę, wlać na gorącą patelnię, wsypać cebulę dymkę, mieszając smażyć przez 10 sek, dodać cukier i wątrobę, zamieszać, wlać alkohol, szybkimi ruchami zamieszać kilka razy, wlać olej sezamowy, zamieszać.

móżdżek

móżdżek 5 dag szynki 1 cebula dymk 6 jaj
5 łyżek oleju 1/4 - 1/2 łyżeczki soli

Móżdżek pokrajać w kostkę o bokach około 1 1/2 cm. Szynkę pokrajać w cienkie plasterki, następnie w 1 1/2 cm kwadraty. Cebulę dymkę pokrajać w 1/2 cm kawałki. Jaja i dwie łyżki oleju roztrzepać w dużej misce, dodać móżdżek, szynkę i cebulę, lekko wymieszać, odstawić. Patelnię mocno rozgrzać na dużym ogniu, wlać 3 łyżki oleju, podgrzać, wlać jaja z móżdżkiem, mieszając smażyć aż się zetną. Podawać natychmiast.



Temat: Czym nafaszerować schab?
Kochane! Polot w kuchni najważniejszy! Pamiętajmy, że wiekszość hitów kulinarnych powstała przypadkiem...

Schab mozmey faszerować na słodko i na poważnie, a więcz aróno suszone morele, śliwki, jak i grzyby wchodzą w grę.

Pieczeń wieprzowa nadziewana wątróbką

800 g szynki bez kości
150 g wątróbki, najlepiej drobiowej
100 g pieczarek
100 g boczku
100 g masła
1 cebula
1 jajo
4 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
tymianek
sól, pieprz
ew. 1 kostka rosołowa

Umyte i oczyszczone mięso rozbijamy tłuczkiem w cienki prostokąt. Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i dodajemy oczyszczoną wątróbkę. Gdy wątróbka jest dobrze usmażona, zdejmujemy ją z ognia, odstawiamy i mielimy. Przesmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy pieczarki. Smażymy, aż płyn odparuje. Po wystygnięciu mieszamy pieczarki ze zmieloną w maszynce wątróbką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz, następnie tartą bułkę i jajo, dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na płacie mięsa, który zwijamy mocno w roladę, spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią. Roladę obsmażamy ze wszystkich stron na maśle i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika. Pieczemy do miękkości, podlewając sosem z pieczenia (ewentualnie również rosołem z kostki drobiowej). Podajemy z kluskami lub kopytkami. Sos z pieczenia możemy podlać maderą, porto lub innym słodkim winem, a następnie do gotowego sosu zlanego do sosjerki, można dodać przesmażone pieczarki.

Schab faszerowany grzybami

2 kg schabu z kością
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
Bejca:
3 łyżki oleju
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
1,5 łyżki białego octu winnego
Farsz:
50 g suszonych grzybów
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz

Schab myjemy, osuszamy, oddzielamy od kości i usuwamy ścięgna. Mięso nadkrawamy wzdłuż, formujemy szeroki, prostokątny płat i rozbijamy go dłonią. Olej mieszamy z pozostałymi składnikami bejcy. Smarujemy nią mięso z obu stron, a następnie wkładamy na godzinę do miski z pozostałą bejcą, kilka razy przewracamy mięso. Wyszorowane ziemniaki gotujemy na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Przygotowujemy farsz: grzyby moczymy w niedużej ilości wody, a następnie gotujemy. Na koniec dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i przesmażamy aż do odparowania. Z masła i mąki przyrządzamy zasmażkę, dodajemy do farszu, mieszamy. Rozkładamy farsz na plastrze mięsa, zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Roladę wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, i dopiekamy jeszcze 20 minut. Na półmisku układamy mięso pokrojone w grube plastry, a obok niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.

Schab faszerowany śliwkami

2 kg schabu z kością
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
Bejca:
3 łyżki oleju
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
1,5 łyżki białego octu winnego
Farsz:
10 dag suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek, a jeszcze lepiej naszych wędzonych, mogą też być suszone morele
100 ml jałowcówki lub żubrówki

Schab myjemy, osuszamy, oddzielamy od kości i usuwamy ścięgna. Mięso nadkrawamy wzdłuż, formujemy szeroki, prostokątny płat i rozbijamy go dłonią. Olej mieszamy z pozostałymi składnikami bejcy. Smarujemy nią mięso z obu stron, a następnie wkładamy na godzinę do miski z pozostałą bejcą. Kilka razy przewracamy mięso w trakcie bejcowania. Wyszorowane ziemniaki gotujemy na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Przygotowujemy farsz: śliwki moczymy w żubrówce lub jałowcówce. Po dwóch godzinach osączamy i rozkładamy na plastrze mięsa, zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Roladę wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiekamy jeszcze 20 minut. Na półmisku układamy mięso pokrojone w grube plastry, a obok niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.

:D




Temat: Kuchnie świata - mała encyklopedia
Kulinarna wyprawa przez północne Włochy



Północne regiony Włoch to kraina mlekiem i miodem płynąca. Raj dla smakoszy. Nie braknie tu niczego. Najlepsze ryby z czystych mórz i jezior, wyborne wędliny, sławne sery, doskonała oliwa z oliwek, świetne wina - to wszystko mieszkańcy północnych Włoch mają na wyciągnięcie ręki. Na szczęście nie trzeba jechać aż tam, by wszystkich tych pyszności skosztować.

Smak i aromat północy Włoch można odtworzyć w domu - wystarczy wypróbować choć jeden z polecanych przez nas przepisów.

Krem gorgonzola - przepis na 6 porcji
Składniki: 50 dag łagodnej gorgonzoli, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 20 dag selera łyżka natki, 10 ml oliwy, ząbek czosnku.
Przygotowanie: włożyć ser do miseczki. Dodać orzechy i oliwę. Posiekać seler, czosnek i pietruszkę i dodać do sera. Wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Podawać np. do ziemniaków.

Ravioli z okoniem morskim z serem pecorino i brokułowym piure
Składniki: 30 dag mąki wsypać na stolnicę, wbić do niej całe jajko.
Przygotowanie: wyrabiać ciasto, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Energicznie zagnieść ciasto, a następnie wstawić je do lodówki na mniej więcej godzinę zawinięte w ściereczkę.
Przygotowanie farszu: 60 dag okonia morskiego oczyścić, zdjąć skórę, usunąć ości i podzielić na filety. Pomidor obrać ze skórki i usunąć pestki. Dodać łyżeczkę posiekanej natki i pół łyżeczki posiekanej bazylii. Wszystkie składniki posiekać. Doprawić solą i pieprzem. 3 40 dag brokułów sparzyć w osolonym wrzątku, ostudzić w wodzie z lodem. Osączone brokuły podsmażyć na 40 ml oliwy z ząbkiem czosnku i posiekaną papryczką chili. Wlać szklankę wywaru warzywnego i gotować piure, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować. Nałożyć na ciasto porcje farszu i przykryć drugim płatem ciasta. Wyciąć w cieście kółka lub kwadraty i ulepić pierożki. Gotować ravioli we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z brokułowym piure, posypane startym serem pecorino.

Grzanki z wątróbkami drobiowymi - przepis na 6 porcji
Składniki: 30 dag wątróbek drobiowych, 30 dag białej cebuli, 10 dag masła, 20 ml oliwy, 1/3 łyżeczki posiekanego rozmarynu łyżeczka natki, 1-2 ząbki czosnku, 20 ml białego wina, 6 kromek białego chleba, sól, pieprz
Przygotowanie: Pokrojoną cebulę zrumienić na oliwie rozgrzanej z masłem. Dodać rozmaryn, pietruszkę i wątróbki. Smażyć kilka minut, wlać wino i podgrzewać, aż wino całkiem wyparuje. Zdjąć z ognia, posiekać na desce. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozłożyć na podpieczonych grzankach z chleba.

Deser z gotowanej śmietany - przepis na 6 porcji
Składniki: 600 ml świeżej śmietany, 15 dag cukru trzcinowego, 6 płatków rybiej żelatyny, laska cynamonu
Przygotowanie: zagotować śmietanę wymieszaną z cukrem i cynamonem. Włożyć płatki rybiej żelatyny (ew. zwykłej żelatyny wieprzowej) do zimnej wody i poczekać, aż zupełnie rozmiękną. Po zagotowaniu zdjąć śmietanę z ognia, dodać żelatynę i przełożyć do foremek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby deser się ściął.

Łosoś w toskańskiej marynacie agresto - przepis na 4 porcje
Składniki: 4 filety z łososia, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 10 dag migdałów, 2 ząbki czosnku, 10 dag pietruszki, łyżeczka świeżej bazylii, 2 dag gruboziarnistej soli, 1 dag zmielonego pieprzu, 200 ml oliwy, 100 ml octu z czerwonego wina
Przygotowanie: wszystkie składniki z wyjątkiem łososia utrzeć na gładką masę. Filety marynować ok. godziny, upiec na grillu. Przed podaniem ponownie doprawić marynatą. Marynata agresto może być stosowana do wszystkich mięs z grilla.

źródło: Pani Domu



Temat: nadwaga
Użytkownik "Rysiek" <dobry5@op.pl> napisał w wiadomości
news:duj0gp$4p1$3@ns38.serveradmin.pl...

A może ktos mi powie co to jest ta dieta optymalna - duzo o niej
słyszałem ale tylko słyszałem? Szczegółów nie znam.


Przykłady posiłków dla optymalnych

1. Jajecznica na wędzonym, ugotowanym boczku, chleb optymalny z masłem.
2. Żółtka sadzone na boczku, chleb optymalny lub placuszek serowo-jajeczny z
masłem.
3. Omlet z 1 białka i 3-6 żółtek na maśle z łyżką powideł śliwkowych (bez cukru)
4. Zupa "mleczna" - śmietanę 30% zagotować, wymieszać jajka i wlać na śmietanę.
5. Twaróg ze śmietaną, masłem rybą wędzoną lub z puszki, chleb optymalny z
masłem.
6. Bigos.
7. Boczek pieczony, frytki, jarzyny- ogórek kiszony, kapusta kiszona.
8. Bulion z żółtkami (3-6-8 żółtek) = obiad jednodaniowy.
9. Barszcz czerwony na gęstym rosole z pasztetem.
10. Barszcz biały na kościach mięsem, śmietaną, boczkiem, kiełbasą jajami na
twardo obiad jednodaniowy.
11. Żeberka smażone bigos, frytki = obiad jednodaniowy.
12. Kotlet wieprzowy z karkówki, panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na
dużej ilości masła, l-2 ziemniaki gotowane polane tłuszczem lub kalafior.
13. Kotlet mielony z dobrego mięsa, frytki, jarzyna lub pieczarki na maśle.
14. Wątróbki z drobiu smażone na maśle, frytki, popić śmietaną.
15. Flaki wołowe na bardzo gęstymi tłustym rosole.
16. Kluski optymalne z masłem, bułką tarą przyrumienioną, cynamonem, łyżeczką
cukru.
17. Gołąbki w kapuście z tłustego mięsa (bez ryżu), l-2 gotowane ziemniaki.
18. Golonka wieprzowa z chrzanem, kwaśną kapustą lub bigosem popić śmietaną.
19. Każde mięso tłuste smażone, duszone, pieczone, kluski optymalne z tłuszczem
spod mięsa.
20. Sernik optymalny, popić śmietaną.
21. Lody optymalne.

Produkty najlepsze dla człowieka (ułożone według ich wartości biologicznej)

1. Szpik kostny, żółtka jaj, wątróbki gęsie stłuszczone, wątroba cielęca i
wieprzowa, nerki, całe jaja, móżdżek, gęste rosoły, kawior.
2. Mięso wieprzowe: boczek, karkówka, nogi wieprzowe, salcesony, pasztetowa.
3. Mięso cielęce, wołowe, tłuste gęsi, mięso i inne części ciała innych zwierząt
trawożernych, wszystkie rodzaje serów - najlepsze tłuste.
4. Masło, smalec gęsi, słonina, smalec wieprzowy łój wołowy, gęsta śmietana.
5. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, laskowe, inne orzechy
oraz jadalne nasiona oleistych, mleko (tylko do 0,5 litra na dobę) - tłuste.
6. Kaczka tuczona, tłusta kura, kurczaki wiejskie.
7. Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, tuńczyk, konserwy rybne w oleju,
majonez.
8. Ser twarogowy chudy, chude ryby, indyk - zawsze z dużym dodatkiem tłuszczu.
9. Jarzyny w ograniczonych ilościach.
10. Płyny nie zawierające cukru.

Produkty niejadalne dla człowieka

1. Cukier, słodycze, miód, słodzone płyny.
2. Owoce i przetwory owocowe.
3 Ryż, kasze, zboża, kukurydza.
4. Chleb i pieczywo.
5. Ciasta, kluski, potrawy mączne.
6. Płatki owsiane, mąka ziemniaczana, budyń, kisiel.
7. Groch, fasola, bób (fasolkę szparagową można traktować jak jarzynę - zawiera
8-10 gramów węglowodanów).
8. Inne produkty pochodzenia roślinnego.
9. Sól kuchenna według smaku aż do zaprzestania dodawania soli do potraw, co
zwykle następuje po 2-3 tygodniach, gdy produkty solone stają się niesmaczne.

Uwaga: każdy produkt z niejadalnych można spożywać w ilości ograniczonej
zawartością węglowodanów - do 50-60 gramów na dobę łącznie wszystkich
węglowodanów.

Z węglowodanów najgorsza jest fruktoza (miód, cukier, owoce, soki owocowe),
najlepsza skrobia (zboża, ziemniaki).

Praktycznie można jeść wszystko, co jadalne w ilościach takich, jakie organizm
potrzebuje, nie należy przejadać się. Węglowodany mogą być dostarczane w każdym
posiłku lub tylko w jednym w ciągu doby.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80

Krystyna



Temat: DIETA KWAŚNIEWSKIEGO - TOTALNA GŁUPOTA STOSUJĄCYCH JĄ !!
Przykłady posiłków dla optymalnych

1. Jajecznica na wędzonym, ugotowanym boczku, chleb optymalny z masłem.
2. Żółtka sadzone na boczku, chleb optymalny lub placuszek serowo-jajeczny z
masłem.
3. Omlet z 1 białka i 3-6 żółtek na maśle z łyżką powideł śliwkowych (bez cukru)
4. Zupa "mleczna" - śmietanę 30% zagotować, wymieszać jajka i wlać na śmietanę.
5. Twaróg ze śmietaną, masłem rybą wędzoną lub z puszki, chleb optymalny z
masłem.
6. Bigos.
7. Boczek pieczony, frytki, jarzyny- ogórek kiszony, kapusta kiszona.
8. Bulion z żółtkami (3-6-8 żółtek) = obiad jednodaniowy.
9. Barszcz czerwony na gęstym rosole z pasztetem.
10. Barszcz biały na kościach mięsem, śmietaną, boczkiem, kiełbasą jajami na
twardo obiad jednodaniowy.
11. Żeberka smażone bigos, frytki = obiad jednodaniowy.
12. Kotlet wieprzowy z karkówki, panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na
dużej ilości masła, l-2 ziemniaki gotowane polane tłuszczem lub kalafior.
13. Kotlet mielony z dobrego mięsa, frytki, jarzyna lub pieczarki na maśle.
14. Wątróbki z drobiu smażone na maśle, frytki, popić śmietaną.
15. Flaki wołowe na bardzo gęstymi tłustym rosole.
16. Kluski optymalne z masłem, bułką tarą przyrumienioną, cynamonem, łyżeczką
cukru.
17. Gołąbki w kapuście z tłustego mięsa (bez ryżu), l-2 gotowane ziemniaki.
18. Golonka wieprzowa z chrzanem, kwaśną kapustą lub bigosem popić śmietaną.
19. Każde mięso tłuste smażone, duszone, pieczone, kluski optymalne z tłuszczem
spod mięsa.
20. Sernik optymalny, popić śmietaną.
21. Lody optymalne.

Produkty najlepsze dla człowieka (ułożone według ich wartości biologicznej)

1. Szpik kostny, żółtka jaj, wątróbki gęsie stłuszczone, wątroba cielęca i
wieprzowa, nerki, całe jaja, móżdżek, gęste rosoły, kawior.
2. Mięso wieprzowe: boczek, karkówka, nogi wieprzowe, salcesony, pasztetowa.
3. Mięso cielęce, wołowe, tłuste gęsi, mięso i inne części ciała innych zwierząt
trawożernych, wszystkie rodzaje serów - najlepsze tłuste.
4. Masło, smalec gęsi, słonina, smalec wieprzowy łój wołowy, gęsta śmietana.
5. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, laskowe, inne orzechy
oraz jadalne nasiona oleistych, mleko (tylko do 0,5 litra na dobę) - tłuste.
6. Kaczka tuczona, tłusta kura, kurczaki wiejskie.
7. Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, tuńczyk, konserwy rybne w oleju,
majonez.
8. Ser twarogowy chudy, chude ryby, indyk - zawsze z dużym dodatkiem tłuszczu.
9. Jarzyny w ograniczonych ilościach.
10. Płyny nie zawierające cukru.

Produkty niejadalne dla człowieka

1. Cukier, słodycze, miód, słodzone płyny.
2. Owoce i przetwory owocowe.
3 Ryż, kasze, zboża, kukurydza.
4. Chleb i pieczywo.
5. Ciasta, kluski, potrawy mączne.
6. Płatki owsiane, mąka ziemniaczana, budyń, kisiel.
7. Groch, fasola, bób (fasolkę szparagową można traktować jak jarzynę - zawiera
8-10 gramów węglowodanów).
8. Inne produkty pochodzenia roślinnego.
9. Sól kuchenna według smaku aż do zaprzestania dodawania soli do potraw, co
zwykle następuje po 2-3 tygodniach, gdy produkty solone stają się niesmaczne.

Uwaga: każdy produkt z niejadalnych można spożywać w ilości ograniczonej
zawartością węglowodanów - do 50-60 gramów na dobę łącznie wszystkich
węglowodanów.

Z węglowodanów najgorsza jest fruktoza (miód, cukier, owoce, soki owocowe),
najlepsza skrobia (zboża, ziemniaki).

Praktycznie można jeść wszystko, co jadalne w ilościach takich, jakie organizm
potrzebuje, nie należy przejadać się. Węglowodany mogą być dostarczane w każdym
posiłku lub tylko w jednym w ciągu doby.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80

mam pytanie. to jest normalne ?? wiem że nie mozna łaczyć węglowodorów z tłuszczami w takiej diecie, ale niestety nie tędy droga na dłuższą metę. W końcu musi się tłusto odbić



Temat: Marynaty do mięs.
SPOSóB DOBIERANIA ZIół DO POTRAW
***********************************

tymianek -- do pieczonych ziemniaków, jajecznicy
farszów mięsnych, smażonych ryb
zawiesistych zup z warzyw strączkowych.

bazylia -- do wszystkich dań warzywnych, a zwłaszcza pomidorów
kapusty,bobu,ogórków konserwowych
sera,masła,omletów i makaronów.

rozmaryn -- do pieczonej wołowiny i cielęciny,a także drobiu
zup jarzynowych,potraw z warzyw i do twarogu.

cząber -- do grzybów,sałatek mięsnych i ziemniaczanych
oraz dań rybnych.

jałowiec -- do mięs (zwłaszcza tłustych ,jak np.wieprzowina,baranina)
i dziczyzny oraz dyni,kapusty kwaszonej czy czerwonej.

liść laurowy -- do ryb,drobiu.dziczyzny różnych gulaszów
warzywnych marynat pasztetu i rosołu.

majeranek -- do zawiesistych zup,grzybów,pieczonego mięsa
sosów i potraw z grochu.

kminek -- do wytrawnych wypieków (np. chleba)
oraz do ziemniaków.

estragon -- zupa mięsna, jarzynowa, kartoflanka ; sałatki jarzynowe i drobiowe
duszone ryby słodkowodne, cielęcina, jagnięcina, wątróbka smażona
steki i kotlety, kurczak, ragout, młody groszek, marchew, szparagi
UŻYWAĆ OSZCZĘDNIE.

gałka muszkatołowa -- wszystkie zupy kremowe o smaku korzennym, bulion
nie podprawiane zupy jarzynowe, jasne sosy np.
ziołowy, holenderski, zielony, ryby gotowane, pasztety
dania z cielęciny , rogout z drobiu i dziczyzny
kalafior, brukselka, czerwona kapusta, szpinak, botwinka.

imbir -- zupy owocowe, z warzyw strączkowych, sałatki z drobiu, ryżu, naleśniki
dania z mięsa mielonego, ragout cielęce, wątroba, marchew, szpinak
biała fasola, por, grzyby, ogórki marynowane.

kardamon -- rosół, zupy owocowe, sosy owocowe, naleśniki, słodkie ciasta smażone
wywar z ryb, pasztety, ciasto z mięsem mielonym, rogout z jagnięciny
królik, marynaty do dziczyzny, warzywa strączkowe, UŻYWAĆ OSZCZĘDNIE.

kurkuma -- sałatki ze skorupiakami lub rybą, jajecznica, ryba z curry, pikle, marynaty.

lubczyk -- kartoflanka, zupy z warzyw strączkowych i jarzynowe, rosół, sosy pieczeniowe i
ziołowe, sałata zielona i mieszana, ryby smażone, wywar z ryby, gotowana wołowina i
cielęcina pieczeń duszona, ragout, kurczak gotowany, podroby z gęsi, ragout z drobiu,
szpinak, botwinka, marchew, dania jedno-garnkowe, potrawy z ryżu,
zaprawy do grzybów i warzyw w occie GOTOWAĆ KRÓTKO W POTRAWIE.

oregano -- bulion, zupa pomidorowa, sosy: pomidorowy, ziołowy, do sałatek i mięsa mielonego
sałatka z fasoli, pomidorów, zielonej sałaty, duszone ryby morskie,
dania mięsne duszone z wieprzowiny i wołowiny, cielęciny i jagnięciny, klopsy
farsze z mięsa mielonego, dzikie ptactwo, papryka, pomidory, bakłażany
cukinia, cebula, warzywa strączkowe, pizza, UŻYWAĆ OSZCZĘDNIE.

szałwia -- bulion, zupa z węgorza, sos ziołowy i do sałatek, sałatki z rybą, drobiem i pomidorami
i ogórkami, omlety, zapiekanki, węgorz pieczony, śledź, tłuste ryby,
pieczeń wieprzowa, cielęca, baranina, sznycel wieprzowy, pieczona szynka
wątroba, tłusty pieczony drób, dziki drób, groch, fasola, pomidory, cebula
marchew, dania zbożowe, knedle, quiche z pomidorów i porów, dania z ziemniaków
DOZOWAĆ OSZCZĘDNIE- SZCZEGÓLNIE ŚWIEŻĄ.

porady te zaczerpnęłam z Poradnika Pani Domu.



Temat: Dieta
Dla chorych na Dystrofię mięśni Duchenne’a zaleca się dietę wysokobiałkową oraz lekkostrawną z dodatkiem witamin: A,C i E

Produkt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze

Cielęcina (chuda, bez kości) 108 20 0 3

Cielęcina (łopatka) 106 19,9 0 2,8

Cielęcina (sznyclówka) 105 20,5 0 2,4

Dorsz świeży (bez skóry) 69 16 0 1

Dorsz z rusztu 172 22,1 0,6 9,1

Dorsz wędzony 94 22,1 0 0,5

Flaki 48 16 0 2

Flądra świeża 83 16,5 0 1,8

Jaja 139 12,5 0,6 9,7

Jaja (gotowane) 109 9,8 0,5 7,6

Jajecznica 119 9,8 0,5 8,7

Indyk 173 24 0 9

Indyk (piersi bez skóry) 84 19,2 0 0,7

Indyk (podudzie) 142 15,7 0 8,9

Karp 102 16 0 4

Królik 156 21 0 8

Kura, tuszka 202 18,5 0 14,3

Kurczak chudy 119 23 0 3

Kurczak pieczony 179 16,4 0,1 12,7

Kurczak, mięso z piersi bez skóry 99 21,5 0 1,3

Kurczak, mięso z uda ze skórą 158 16,8 0 10,2

Kurczak, skrzydło 186 19,2 0 12,2

Łosoś 201 19,9 0 13,6

Łosoś (wędzony) 162 21,5 0 8,5

Tuńczyk (w oleju) 190 27 0 9

Tuńczyk (w wodzie) 96 21 0 1,2

Wątroba cielęca 124 19,2 4 3,3

Wątroba wieprzowa 129 20 2 5

Wątróbki drobiowe 136 19 1 6

Wieprzowina (schab) 174 21 0 10

Wołowina (polędwica) 112 20 0 4

Żołądki drobiowe 93 11 0 1

Warzywa:
szczypior, pomidor, brokuły, marchew, papryka, seler, sałata zielona, cukinia, natka pietruszki, szpinak, burak czerwony, koper, ogórek, czosnek, rzodkiewka, cebula, szczypiorek, fasolka szparagowa, kukurydza, kiełki pszenicy, kalafior

Owoce:
Jabłka, grejpfruty, banany, truskawki, jagody, maliny, mandarynki, pomarańcze, kiwi, gruszka,

Wyroby mleczne i nabiał:
jogurt naturalny, kefir, twaróg (najlepiej codziennie), jaja, mleko (polecam kozie)

Soki:
marchewkowy, jabłkowy, z czarnej porzeczki, pomarańczowy, bananowy,

Inne:

- miód do słodzenia zamiast cukru
- pieczywo ciemne gruboziarniste (chleb sojowy, słonecznikowy lub podobne),

Zalecane jest:

- Mięso chude, najlepiej gotowane lub duszone, rzadziej smażone na oleju,
- Ryby chude (dorsz, kergulena, mintaj) najlepiej gotowane lub duszone, pieczone, rzadziej smażone - korzystnie 3 razy w tygodniu,

Dieta taka nie spowoduje przyrostu wagi ciała. Dostarczy odpowiednią ilość białka, uzupełni ilość karnityny (ryby), dostarczy w sposób naturalny witaminy (wit. E w kiełkach pszenicy, wit. A w soku z marchwi, wit. C w owocach) oraz potas (banany).

Z diety należy wyłączyć tłuszcze zwierzęce nasycone (smalec), ostre przyprawy.

Należy ograniczyć: cukier, słodycze, potrawy mączne (kluski, makarony itp.).

Należy unikać ze względu na tłuszcze:
Gęś(tuszka),baranina(udziec), kabanosy (również z kurczaka), kiełbasy parówkowej, suchej, zwyczajnej, kotletów mielonych, kotletów schabowych panierowanych, łososia z rusztu, parówek jak i parówek z kurczaka, kaczki,



Temat: Dieta na przybranie masy/przytycie
Zasady diety dla osób z niedowagą są takie same jak zasady racjonalnego żywienia
: 5 posiłków dziennie, jeść codziennie 0,5 kg warzyw i owoców, unikać smażenia i tłuszczy oraz napojów gazowanych, unikać potraw bardzo słodkich i ostrych.

1 dzień – 2300 kcal
I śniadanie

4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
opakowanie
twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej.
Obiad
szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szkl. kompotu z wiśni.
Podwieczorek
szkl. jogurtu naturalnego, szkl. malin mrożonych.
Kolacja
2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szkl. herbaty z cytryną.

2 dzień – 2500 kcal

I śniadanie
6 łyżek płatków kukurydzianych ze szkl. mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szkl. herbaty lub kawy.
II śniadanie
2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, szkl. herbaty owocowej.
Obiad
zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżka koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, pół brokułu, szkl. soku z czarnej porzeczki.
Podwieczorek
Napój ze szkl. soku wielowarzywnego, połowy szkl. jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego chleba z masłem, sałata i plastrem szynki.
Kolacja
fasolka po bretońsku z ¾ ugotowanej fasoli
, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub gruszki, szkl. herbaty owocowej.

3 dzień – 2500 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szkl. herbaty lub kawy.
II śniadanie
2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szkl. soku marchwiowego.
Obiad
Zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, ¾ szkl. kaszy gryczanej, ½ brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szkl. soku jabłkowego.
Podwieczorek
5 łyżek serka waniliowego ze szkl. jagód, 2 sucharki, szkl. soku z czarnej porzeczki.
Kolacja
Filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, szkl. soku z czerwonych buraków.

4 dzień – 2200 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, szkl. malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szkl. herbatlub kawy.
II śniadanie
2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szkl. soku z czarnej porzeczki.
Obiad
Zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżka kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szkl. kompotu z czerwonych porzeczek.
Podwieczorek
szkl. budyniu waniliowego, 6 węgierek, szkl. soku marchwiowo-owocowego.
Kolacja
Duża paryka faszerowana mięsem z indyka (150g ) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3łyżki fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szkl. herbaty owocowej.

5 dzień – 2300 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szkl. herbaty lub kawy.
II śniadanie
szkl. sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szkl. soku z czarnej porzeczki.
Obiad
Krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szkl. kompotu z węgierek.
Podwieczorek
banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek.
Kolacja
2 kostki morszczuka lub filet (150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szkl. herbaty ziołowej.



Temat: Diety
O prosze znalazlam

Dieta na przytycie
Zasady diety dla osób z niedowagą są takie same jak zasady racjonalnego żywienia: 5 posiłków dziennie, jeść codziennie 0,5 kg warzyw i owoców, unikać smażenia i tłuszczy oraz napojów gazowanych, unikać potraw bardzo słodkich i ostrych.

1 dzień – 2300 kcal

I śniadanie
4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej.

Obiad
szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szklanka kompotu z wiśni.

Podwieczorek
szklanka jogurtu naturalnego, szklanka malin mrożonych.

Kolacja
2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szklanka herbaty z cytryną.

2 dzień – 2500 kcal

I śniadanie
6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, szklanka herbaty owocowej.

Obiad
zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżką koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, pół brokułu, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Podwieczorek
napój ze szklanki soku wielowarzywnego, połowy szklanki jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego chleba z masłem, sałatą i plastrem szynki.

Kolacja
fasolka po bretońsku ze 100 g ugotowanej fasoli, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub gruszki, szklanka herbaty owocowej.

3 dzień – 2500 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szklanka soku marchwiowego.

Obiad
zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, 1/2 szklanki kaszy gryczanej, 1/2 brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka soku jabłkowego.

Podwieczorek
5 łyżek serka waniliowego ze szklanką jagód, 2 sucharki, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Kolacja
filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka soku z czerwonych buraków.

4 dzień – 2200 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, szklanka malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Obiad
zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżką kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szklanka kompotu z czerwonych porzeczek.

Podwieczorek
szklanka budyniu waniliowego, 6 węgierek, szkl. soku marchwiowo-owocowego.

Kolacja
duża papryka faszerowana mięsem z indyka (150 g ) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3 łyżki fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szklanka herbaty owocowej.

5 dzień – 2300 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
szklanka sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Obiad
krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szklanka kompotu z węgierek.

Podwieczorek
banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek.

Kolacja
2 kostki morszczuka lub filet (150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szklanka herbaty ziołowej.



Temat: Dieta optymalna


Sciagnąłem z jakiejs strony optymalnej 5 zeszytow z przepisami na rózne
dania.
Co mi po takich przepisach jeśli zaden z nich nie jest skomonowany
optymalnie. Ja i tak musze sleczec z kalkulatorem i liczyc czym by takie
danie uzupelnic aby bylo optymalne.
Przeciez to nie ma sensu.
Poradzcie mi kto zna jakies przepisy na dania od razu skomponowane
optymalnie.


Pewna osoba zainteresowana dietą optymalną prosiła mnie, abym lapidarnie
przedstawił jej na piśmie, co należy jeść i jak w praktyce wygląda ten

------------------------------------------------------------------
DIETA OPTYMALNA,
sposób żywienia, występujący także pod nazwami: DO, ŻYWIENIE OPTYMALNE,
DIETA WYSOKOTŁUSZCZOWA, albo DIETA KWAŚNIEWSKIEGO (z takimi nazwami można
się spotkać w literaturze i w internecie).

Ten sposób żywienia zakłada stosowanie zasad DO w ciągu całego życia, a nie
na jakiś tam mały okres czasu.
W zasadzie polega to na utrzymywaniu w spożywanych wszystkich pokarmach
proporcji wagowych trzech najważniejszych składników:
             białek  /  tłuszczy   /  węglowodanów
jak:                 1    /  2,5 - 3,5  /           0,4
z tym, że ilość białek powinna wynosić ok.  0,8 g/ kg  należnej wagi ciała,
tłuszcze bez ograniczeń (z zastrzeżeniem, że powinny być to: smalec, masło,
ostatecznie czasem oliwa z oliwek),
ilość węglowodanów powinna być zawarta w granicach 50 - 70 g. na dobę u
zaawansowanego; początkujący o wiele mniej (50%); wszystkie produkty
obfitujące w węglowodany należy bilansować.

A co w ramach  DO  ja sam jem w ciagu doby:

* pokarm spożywany stale (co dzień):
- 6 jajek,
- 10 dkg smalcu,
- 5 dkg masła,
- kilka płaskich łyżeczek dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki (vit.
C),
- ok. 3 dkg gorzkiej czekolady,
- jeden grejpfrut albo papryka, albo por, albo kapusta (mała ilość) (vit.
C),
- coś, co uzupełni węglowodany do 5?7 dkg poza ww pozycjami.

* pokarm spożywany okresowo (raz na kilka dni):
- orzechy włoskie,
- jabłko (czasem 1 szt/dobę),
- wątróbka,
- nóżki wieprzowe, albo golonka,
- sporadycznie 1 mała kromka chleba (wliczane do bilansu doby), jeżeli brak
innych węglowodanów.
- 1 ziemniak (wliczany do bilansu doby) - uwaga - jw.

Trudno opisać dokładnie, co należy jeść. Ale przedstawiam tu pewien
praktyczny sposób.

Jem dwa zasadnicze posiłki w ciągu dnia, każdy posiłek w proporcjach na
jedną osobę:
1 szklanka wody,  1/4  kostki smalcu, po zagotowaniu wbić 3 jajka średniej
wielkości. Po zawrzeniu zestawić z ognia i rozmieszać. Można dodać
troszkę ugotowanych warzyw albo wywaru z mięsa, albo rosołu. Posolić, dodać
pieprzu, papryki do smaku.  Wobec tego na dzień przypadnie 1/2 kostki
smalcu i 6 jajek.
Jeśli chce się jeść w ciągu dnia trzy posiłki, należy ilość smalcu i jajek
rozdzielić na trzy części.
Zamiast takiej "zupy" można po prostu usmażyć jajecznicę albo omlet (z
pomidorami albo dżemem). Niektórzy tak jedzą.

Przedstawiłem tu zasady tylko dla zachęty, opisałem, jak praktycznie
wygląda taki sposób żywienia. Jeżeli ktoś chciałby zastosować DO,
bezwzględnie powinien zapoznać się z podręcznikiem dr J. Kwaśniewskiego.

Żywienie na DO jest bardzo proste i tanie.
Prostotę zapewnia powtarzalność posiłków (raz wyliczone proporcje są
aktualne stale).

Serdecznie pozdrawiam,
-------------------
Janusz ze Szczecina
(na DO: 25 mies.)

-------------------





Temat: Dieta na przytycie
Dieta na przytycie Zasady diety dla osób z niedowagą są takie same jak zasady racjonalnego żywienia: 5 posiłków dziennie, jeść codziennie 0,5 kg warzyw i owoców, unikać smażenia i tłuszczy oraz napojów gazowanych, unikać potraw bardzo słodkich i ostrych.

1 dzień – 2300 kcal I śniadanie 4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy. II śniadanie opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej. Obiad szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szkl. kompotu z wiśni. Podwieczorek szkl. jogurtu naturalnego, szkl. malin mrożonych. Kolacja 2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szkl. herbaty z cytryną.

2 dzień – 2500 kcal I śniadanie 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szkl. mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie 2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, szkl. herbaty owocowej. Obiad zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżka koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką o leju słonecznikowego, pół brokułu, szkl. soku z czarnej porzeczki. Podwieczorek Napój ze szkl. soku wielo warzywnego, połowy szkl. jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego chleba z masłem, sałata i plastrem szynki. Kolacja fasolka po bretońsku z ¾ ugotowanej fasoli, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub gruszki, szkl. herbaty owocowej.

3 dzień – 2500 kcal I śniadanie 3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie 2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szkl. soku marchwiowego. Obiad Zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, ¾ szkl. kaszy gryczanej, ½ brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szkl. soku jabłkowego. Podwieczorek 5 łyżek serka waniliowego ze szkl. jagód, 2 sucharki, szkl. soku z czarnej porzeczki. Kolacja Filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, szkl. soku z czerwonych buraków.

4 dzień – 2200 kcal I śniadanie 3 kromki ciemnego chleba, szkl. malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szkl. herbatlub kawy. II śniadanie 2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szkl. soku z czarnej porzeczki. Obiad Zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżka kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szkl. kompotu z czerwonych porzeczek. Podwieczorek szkl. budyniu waniliowego, 6 węgierek, szkl. soku marchwiowo-owocowego. Kolacja Duża paryka faszerowana mięsem z indyka (150g ) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3łyżki fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szkl. herbaty owocowej.

5 dzień – 2300 kcal I śniadanie 3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie szkl. sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szkl. soku z czarnej porzeczki. Obiad Krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szkl. kompotu z węgierek. Podwieczorek banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek. Kolacja 2 kostki morszczuka lub filet (150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szkl. herbaty ziołowej.




Temat: Edgar Cayce-szansa na zdrowie i szczesliwe zycie.
Witam.
Wazny jest sposob przygotowania miesa.Mozna je jesc gotowane,duszone i pieczone na roznie,na ruszcie lub w piekarniku,ale nigdy nie surowe,lub polsurowe(np.steki lub pieczenie)ani smazone,ktorych wrecz zabranial,zwlaszcza w przypadku artretyzmu.Nalezy pamietac,ze dla zachowania maksymalnej wartosci odzywczej miesa,a takze,by bylo one latwiejsze do strawienia,nalezy je raczej gotowac lub dusic w niskich temperaturach,szczegolnie podroby(nerki,watrobka,mozdzek) i ryby.

Pieczenie na ruszcie.
temp. grubosc czas w min.
Filety rybne Bardzo niska 2-4 cm 15-18 min.
Kurczaki Niska cwierc lub pol 45-50
Nerki bardzo niska 1 cm 12-16
Jagniecina
kotlety
paszteciki niska 2,5 cm 20-30
steki niska 5 cm 40-45
krolik mlody 1kg niska cwiartki 45-50
watroba niska 2cm 12-18
mozdzek niska 2cm 15-20

Pieczenie w piekarniku
temp.w piekarniku st.C czas w min.na pol kg wagi
Ryba cala lub filety 150 20-35
Kurczak-pieczenie 150 35-40
Kurczak duszenie 105 60-70
Kaczka,mloda 150 25-30
Ges,mloda 150 25-30
Jagniecina,udziec 150 25-30
Jagniecina lopatka 135 40-45
Krolik 150 30-35
Indyk 150 15-25
Watroba w calosci 150 15-20

WIEPRZOWINA
Jesli chodzi o wieprzowine,Cayce dopuszczal sporadycznie spozywanie niewielkich ilosci dobrze wypieczonego chrupkiego bekonu,ale w zadnym wypadku szynki czy naszych tradycyjnych schaboszczakow.Bekon mozna bylo przygotowac z jajkiem i spozywac z sokami cytrusowymi i przypieczonym tostem z ciemnego pieczywa.

Z transu.
Co jadlem,czego nie powinienem?
Mieso wieprzowe,rozumiesz?

/.../ unikaj czerwonego miesa,szynki,polsurowych stekow lub pieczeni.Jedz raczej ryby,drob lub jagniecine /.../

Pozdrawiam



Temat: Trening
Co do diety to cóz nie ma wiekszych specjalistów niz my kobiety

Znalazłam diete na przytycie, bo o to Ci chodzi


DIETA: Dieta na przytycie
8 marca 2004

Zasady diety dla osób z niedowagą są takie same jak zasady racjonalnego żywienia: 5 posiłków dziennie, jeść codziennie 0,5 kg warzyw i owoców, unikać smażenia i tłuszczy oraz napojów gazowanych, unikać potraw bardzo słodkich i ostrych.

1 dzień – 2300 kcal

I śniadanie
4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej.
Obiad
szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szkl. kompotu z wiśni.
Podwieczorek
szkl. jogurtu naturalnego, szkl. malin mrożonych.
Kolacja
2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szkl. herbaty z cytryną.

2 dzień – 2500 kcal

I śniadanie
6 łyżek płatków kukurydzianych ze szkl. mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szkl. herbaty lub kawy.
II śniadanie
2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, szkl. herbaty owocowej.
Obiad
zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżka koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, pół brokułu, szkl. soku z czarnej porzeczki.
Podwieczorek
Napój ze szkl. soku wielowarzywnego, połowy szkl. jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego chleba z masłem, sałata i plastrem szynki.
Kolacja
fasolka po bretońsku z ¾ ugotowanej fasoli, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub gruszki, szkl. herbaty owocowej.

3 dzień – 2500 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szkl. herbaty lub kawy.
II śniadanie
2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szkl. soku marchwiowego.
Obiad
Zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, ¾ szkl. kaszy gryczanej, ½ brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szkl. soku jabłkowego.
Podwieczorek
5 łyżek serka waniliowego ze szkl. jagód, 2 sucharki, szkl. soku z czarnej porzeczki.
Kolacja
Filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, szkl. soku z czerwonych buraków.

4 dzień – 2200 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, szkl. malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szkl. herbatlub kawy.
II śniadanie
2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szkl. soku z czarnej porzeczki.
Obiad
Zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżka kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szkl. kompotu z czerwonych porzeczek.
Podwieczorek
szkl. budyniu waniliowego, 6 węgierek, szkl. soku marchwiowo-owocowego.
Kolacja
Duża paryka faszerowana mięsem z indyka (150g ) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3łyżki fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szkl. herbaty owocowej.

5 dzień – 2300 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szkl. herbaty lub kawy.
II śniadanie
szkl. sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szkl. soku z czarnej porzeczki.
Obiad
Krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szkl. kompotu z węgierek.
Podwieczorek
banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek.
Kolacja
2 kostki morszczuka lub filet (150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szkl. herbaty ziołowej.
Poradnik Domowy


A co do diety wysokobiałkowej to chyba panowie zapomnieli, że stosowana zbyt długo np. uposledza nerki. I ile mozna jeśc twaróg na kolacje

Pozdrawiam